2021 évelő növénye - Innoflora Kertészet Szombathely - Józsa Katalin


2021 évelő növénye

2021 évelő növénye

A monda szerint, Achilles, a görög hős is már alkalmazta a cickafarkot vérzéscsillapításra, innen eredeztethető az Achillea botanikai nemzetség neve. Ennek a nemzetségnek a gyógyászatban és spiritualitásban is évezredes hagyománya van, az ősi kínai jóslás, a Ji Csing 50 cickafark vesszőt használ a hexagrammok megjelenítéséhez.  

Az Achillea  - cickafark nemzetséget választotta a Német Évelőkertészek Szövetsége (Bund deutscher Staudengärtner) a 2021-es év évelőjének.

A hazai kertekben az Achillea millefolium, filipendulina és ritkábban a ptarnica fajtáival találkozhatunk. Ernst Pagels már az 1990-es években számos csodálatos Achillea fajtát nemesített (Credo, Paprika, Terrakotta, Coronation Gold), egyértelműen megelőzte korát, mindenesetre ezek a még mindig kiváló fajták csak napjainkban válnak igazán népszerűvé.

 

Az elmúlt időszakban a nemesítők több fajtasorozatot ajánlottak a közönséges cickafark fehér virágának kiváltására, krémszínű, sárga, narancs, lila, piros színváltozatok jelentek meg. A sárga cickafark nemesítése során a sárga különböző árnyalatai mellett a virágszár magassága és merevsége között vannak jelentős eltérések. A kenyérbél cickafark hazánkban védett növény, teltvirágú hófehér fajtái a hosszú virágzási idejükkel örvendeztetnek meg minket. Egyes fajták a virágzási idő alatt is változtatják színűket, jellemzően az élénk színek kicsit halványulnak.

A nemzetség nagyon fontos tulajdonsága, hogy a nyári meleg és száraz klímát jól elviselik, tőlevélrózsás állapotban telelnek át, hazánkban teljesen télállóak. Pollenjeinek nagyon fontos szerepe van a rovarok életében, a virágzás júniusban kezdődik és amennyiben az elvirágzott virágokat levágjuk, a növény újabb virágokat hoz – legtöbbször alacsonyabb virágszáron – és a virágzási idő szeptemberig eltarthat. Ezeket a virágokat érdemes a tél folyamán megtartani, egyrészt azért mert a téli kertnek adhat egy struktúrát, másrészt bizonyos rovaroknak téli szállásként szolgálhatnak.

Tavasszal az új hajtások megjelenése előtt érdemes visszavágni, 3-4 évente tőosztani, hogy minél hosszabb életűek legyenek a kertben. A virágok vázatartóssága nagyon jó, vágott virágnak és szárazvirágnak is termesztik.

A cickafark fajták jól társíthatóak a különböző közepes magasságú fűfélékkel, mint az árvalányhaj (Stipa tenuissima), nádtippan (Calamagrostis Karl Foester), a nagytermetű varjúháj fajtákkal (Sedum Herbstfreude, Sedum Matrona), a kerti zsálya különböző színű fajtáival, a kúpvirággal, kasvirággal, díszcsorbával.

                     

 

Kiemelt termékek

Új kiskert kollekcióinkMa megtekintett termékek: