Kérdése van? Hívjon minket! +36706203255

Babérmeggyek

Kertészetemben Édesapám, Józsa Miklós által nemesített babérmeggyeket ajánljuk. A babérmeggy nemesítéssel közel 30 évig foglalkozott, főként azért, hogy a lombleveű örökzöldekkel alternatív sövénylehetőséget mutasson a tuják mellett. A 2020-as években tuját már szinte senki nem ültet, a babérmeggyek egyre népszerűbbek.

Miért érdemes magyar nemesítésű babérmeggy fajtát választani?

Téltűrés

Édesapám nemesítési célkitűzései között a legfontosabb a téltűrés volt. Bár az elmúlt évek enyhe telei nem jelentettek problémát szinte egyetlen babérmeggy fajtánál sem, sövényt hosszú távra tervezünk ültetni. Bármikor előfordulhat, hogy az elkövetkező 15-20 évben lesznek egészen hideg telek is, hiszen az éghajlati szélsőségek korát éljük. Ezek a fajták alkalmasak arra, hogy egy olyan télen is károsodás nélkül díszítsenek, ha mínusz 20-25 °C hideg van.

Egészség

A másik fontos nemesítési célja az volt, hogy a fajták egészségesek legyenek. Sajnos a babérmeggynek is számtalan kórokozója és kártevője van, amelyektől ha nem is pusztul el, mint most a tuják vagy a puszpángok, de rendkívül sokat ront az esztétikus megjelenésén. A termesztés során szinte elkerülhetetlen az okszerű növényvédelem, de a házikertben és a közterületekre kiültetett növények hosszú évtizedeken keresztül mindenfajta vegyszeres kezelés nélkül is egészséges lombozattal díszítenek.

Méret

Fontos szempont volt a fajták kiválasztása során, hogy a sövénynek ajánlott fajták magassága 2 - 2,5 m, szélessége 0,8-1,2 m legyen és mindezt rendszeres nyírás és alakítás nélkül érjék el. Az Ani, Gabi és az Antonius fajták felálló ágrendszere, dús elágazása, a hajtásokon a levelek egymástól való távolsága, a levelek mérete befolyásolja azt, hogy ezen tulajdonságok összessége miatt metszés nélkül szép sövényünk lesz, amennyiben 90-100 cm távolságban elültetjük a babérmeggyeket.

A Kleopátra fajta közepes magasságú sövénynek alkalmas, 1,5-1,8 m magasra nő, szélessége 1,2-1,5 m.

A Zita fajta egészen alacsony, 1-1,2 m magas, szélessége 1,8-1,2 m.


5termék 15